zondag 4 mei 2008

J.J. Cale, all time favourite
















J.J.CALE (1938, Oklahoma City), The low profile man alias Mr. Laid Back. Amerikaans liedjesschrijver en muzikant. Maakte sinds 1972 ruim twintig albums, alle van dezelfde - hoge - kwaliteit, vrijwel zonder een zwak punt, met nummers vaak in diverse, afwisselende stijlen. Aan hypes, fratsen of modes van de dag doet J. J. Cale niet. Alles klinkt alsof het gisteren is opgenomen, maar het kan ook dertien of dertig jaar eerder zijn geweest. Het verschil - dat is een terugkerende constante in zijn werk - is nooit te horen. "Alles moet min of meer tijdloos zijn, anders is het niet goed."

Cale waagde, op aandrang van enkele grootheden in de jaren '60, ooit de sprong naar de muziekscene van L.A. Berooid van geld en illusies keerde hij terug naar Tulsa, de stad waar hij opgroeide. Van daaruit zou hij, al jaren de Geheimtipp van liefhebbers en critici, uiteindelijk de meeste roem vergaren.

J.J. Cale's handelsmerk is de zogenaamde laid-back sound; het inzetten nét na de tel, van met name de zang. Cale is, door zijn diensttijd bij de luchtmacht, handig met elektronica zodat hij zijn eigen muziek mee kan produceren waardoor zijn opnamen een specifieke, ontspannen sound krijgen. Onderdeel hiervan zijn het dubben van de zang en een lome, ingetogen sfeer.

De troubadour Cale is een typische loner, niet onder te brengen in een categorie; hij leeft grotendeels in een trailer of een mobiele, eigen opnamestudio. Met zijn vooral vernieuwende (gitaar)techniek is hij van invloed geweest voor diverse muzikanten en geestverwanten als Clapton, Knopfler en Cooder. Meer dan honderddertig nummers uit zijn werk zijn 'gecovered' door anderen, meestal door beroemdheden, soms ook als special tribute.

Voor de buitenwacht is Cale misschien wel het bekendst door After Midnight en Cocaine, twee songs die aanvankelijk niet aan hem werden toegeschreven doordat ze begin jaren zeventig als eerste werden vertolkt door Eric Clapton. Cale covert zichzelf, tragischer nog: Cale covert derden! De singer-songwriter liet het misverstand enige tijd voortduren, jaren nadat hij anderen de eer had gegund zette hij soms pas zijn eigen - originele - versie op de plaat. Daarin deed 'de meester' tot veler verbazing alles nog eens dunnetjes over, in een uitvoering die de tot dan bij het publiek bekende opname nog ruimschoots overtróf.

J.J. Cale's laatste album is Rewind - Unreleased Recordings (2007).
Het beste overzicht van zijn werk biedt de dubbel-cd Anyway The Wind Blows - the anthology (1997).






Foto's beneden: uit binnenwerk Anyway The Wind Blows
© James R. Minchin III

Geen opmerkingen: