maandag 22 december 2008

BuitenlustVilla "Buitenlust", in 1894 gebouwd voor de familie De Kat (later fam. Swarttouw). In 1916 kocht C.N.A. Loos het pand en werd het een theeschenkerij bij het ernaast gelegen park. In 1921 werd het gebouw raadhuis van Hillegersberg omdat het Oude Raadhuis, aan de Kerkstraat 10, te klein was geworden.

De functie raadhuis van het zelfstandige Hillegersberg, aan de groene noordrand van Rotterdam, bleef behouden tot 1941.

In dat jaar annexeerde de Duitse bezetter het pittoreske dorpje op een zandbult ('donk') rond de kerkheuvel aan twee vroegere veenplassen en voegde het samen met de grote stad. De laatste jaren deed de voormalige villa, tot een recente renovatie, dienst als hoofdzetel-secretarie van de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek.
De deelraad moet nog beslissen of het pand in neo-renaissancestijl, met Jugendstil-aanbouw en vleugels, binnenkort de ambtswoning zou kunnen worden van de nieuwe burgemeester A. Aboutaleb. De deelgemeente verhuist straks van (tijdelijke) containers naar een volledig nieuw te bouwen onderkomen, waar in ieder geval wél voldoende - ambtelijke - parkeerruimte aanwezig is.

Recent is het pand ook aangeboden als definitieve vestigingsplaats voor het Marten Toonder Museum i.o. Toonder (1912-2005), vooraanstaand Nederlands stripauteur en illustrator, werd geboren in Rotterdam.

1 opmerking:

Anoniem zei

STOP!! STOP!!!
dump die overkill eenvoudig per email.
dauphin.